חוק רווחה לאנשים עם מוגבלות יוצא לדרך
07 פברואר 2022 12:35 | יש עתיד
לראשונה: זכויות ושירותים לאנשים עם מוגבלות יוגדרו בחוק; יותר מ-2 מיליארד שקל יוקצו לתוספת שירותים חדשים ולמעבר לחיים בקהילה
עיקרי החוק החדש:
לראשונה זכויות אנשים עם מוגבלות יוגדרו בחוק בהתאם לאמנת האו"ם (CRPD) עליה חתומה מדינת ישראל
אפשרויות הבחירה של זכאי השירות ובני משפחותיהם יורחבו באופן משמעותי עידוד מעבר לחיים בקהילה על פני חיים במסגרות
התכניות החדשות בחוק:
במסגרת מגוון האפשרויות שיוצעו גם אפשרות לסל תקציב אישי: הקצאת מסגרת תקציבית לרכישת שירותים על פי בחירתו, צרכיו והעדפותיו האישיות של זכאי השירות
מעטפת התומכת במעבר לחיים עצמאיים בקהילה: סיוע של עו"ס, הדרכה לניהול משק בית, סיוע של אב בית, שירותי תמלול ותרגום לשפת סימנים, טכנולוגיה מסייעת, עזרים לחיים עצמאיים, ייעוץ, חינוך וטיפול בתחום חברתי זוגי, הדרכה סביב כישורי חיים, קבוצות טיפוליות סביב הקניית מיומנויות חברתיות, סיוע לאדם עם מוגבלות בקבלת שירותים בקהילה ומיצוי זכויותיו
שר החוץ, יאיר לפיד: "חוק הרווחה לאנשים עם מוגבלות, הוא לא חוק רגיל עבורי. אני אבא של יעלי. החוק הזה יעניק הזדמנויות וזכויות לאנשים עם מוגבלות וישנה את חייהם ואת חיי המשפחות שלהם. כששואלים אותי מה ההחלטה הכי חשובה שעשיתי בפוליטיקה, אני עונה תמיד - לתת תרופות חינם לניצולי שואה, בשביל אבא. מהיום אני מוסיף גם את החוק הזה, בשביל יעלי".
שר הרווחה והביטחון החברתי, מאיר כהן - "מדובר במהפכה של ממש; כשאנחנו אומרים שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות – לזה בדיוק אנחנו מתכוונים".
על פי החוק החדש, משרד הרווחה יגבש מעטפת שמאפשרת חיים עצמאיים בקהילה באמצעות שירותי תמיכה וסיוע המאפשרים לאדם עם מוגבלות חיים עצמאיים ואוטונומיים: סיוע לאדם המתגורר לבד, עם בן זוג או עם שותף והענקת שירותי תמיכה סביב מגורים כגון סיוע של עובד סוציאלי, הדרכה בניהול משק בית, סיוע של אב בית ומתן כלים נוספים. מדובר בתוספת של שירותים מעבר למרכיבים המכוסים על ידי משרדי ממשלה אחרים כגון שכר דירה, זכאות לעובד זר, קניית מזון וכדומה.
במסגרת השירותים שיינתנו בקהילה כלולים שירותי תמלול ותרגום לשפת סימנים, טכנולוגיה מסייעת, עזרים לחיים עצמאיים, ייעוץ, חינוך וטיפול בתחום חברתי והזוגי, הדרכה סביב כישורי חיים, סדנאות קבוצתיות להקניית מיומנויות חברתיות ועוד.
במסגרת מגוון האפשרויות שייפתחו בפני זכאי השירות גם קבלת השירותים באמצעות מסגרת תקציבית אישית אשר תועמד לרשותם. שיטת התקצוב האישי רווחת כיום במגוון תחומים של מתן שירותים חברתיים בעולם, כיישום של תפיסת שירות מוכוון אדם. לשיטה מודלים שונים, שהמשותף להם הוא הקצאת מסגרת תקציבית לטובת אדם לרכישת שירותים על פי בחירתו, צרכיו והעדפותיו האישיות. קבלת השירותים יתאפשר הן מהספקים שנמצאים בהתקשרות עם המשרד והן מספקים חיצוניים בהתאם לתנאים שייקבעו.
במסגרת הרפורמה, שעלותה מוערכת ביותר משני מיליארד שקלים בחמש השנים הקרובות, יורחבו גם שירותים קיימים כגון מסגרות לצורך פעילות פנאי, שילוב בצבא ובתעסוקה בשוק החופשי, מגורים בדיור בקהילה והגדלת התעריפים עבור כל מקבל שירות.